Om oss

Om oss i

företaget

Här går det att läsa mer om vilka vi är som jobbar i företaget, våra samarbetspartners samt våra källor

Vad vi gör

Här går det att läsa mer om vårt koncept. Vad vi gör och varför vi valde att föreläsa om mens

Vår bakgrund

Här går det att läsa mer om hur vi fick den här idén och vad våra mål med företaget är?


Vi är två tjejer som jobbar på All Red UF just nu. Linnéa Doganson och Ayla Svahnalam. Vi går tredje året på JENSEN Gymnasium Kopparlunden där vi läser naturvetenskapliga programmet. All Red är vårt gymnasiearbete nu under året 2024/2025. 


Linnéa: Jag är en ambitiös och positiv person. När jag inte är i skolan eller jobbar gillar jag att dansa och röra på mig. Jag dansar på Västerås kulturskola och förutom det gymmar jag. Jag har också ett stort intresse för djur och har som mål att bli veterinär efter gymnasiet. 

Om oss i företaget

Ayla: Jag vill precis som Linnéa bli veterinär efter gymnasiet och är en väldigt målmedveten och driven person. När jag inte är i skolan spenderar jag den mesta av min tid i stallet. Jag har min häst i Strömsholm och tävlar därmed för Strömsholms ridsportförening. Är jag inte i stallet tillbringar jag ofta min tid med mina andra djur, jag har ett väldigt stort djurintresse och det är antagligen därför jag vill bli veterinär också. 

Den informationen som finns här på hemsidan samt i våra föreläsningar kommer från olika källor. Till exempel 1177, UMO och Ungdomsmottagningen Västerås för att vi ska kunna garantera att all information är korrekt. 

Vi samarbetar med flera olika företag, bland annat Menssäkrad. De erbjuder praktiska mensskåp som kan sättas upp på till exempel offentliga platser, skolor eller kontor. De har sina egna bindor och tamponger som vi använder under våra föreläsningar för att få in flera interaktiva moment. Vi kan då visa hur bindor och tamponger fungerar på ett lätt sätt. Bindorna och tampongerna från Menssäkrad är också så miljövänliga som möjligt och vi är därför stolta över att samarbeta med dem. 

Vad vi gör

Vår affärsidé bygger på att utbilda samhället om mens och få bort okunskapen om mens i samhället. Vi håller därför föreläsningar om mens för framför allt mellanstadieelever. Föreläsningarna är gjorda i samråd med ungdomsmottagningen Västerås.


Det är ju inte alla som får mens (de utan en livmoder) men för att få bort okunskapen i samhället är det viktigt att alla får höra om det. Både de som får och inte får mens. Kunskap är det viktigaste för att bryta det stigmat som finns. Våra föreläsningar har en glad och lättsam ton för att få eleverna att känna sig trygga. Vi erbjuder flera olika föreläsningar som det går att läsa mer om under fliken "föreläsningar".

Att få sin första mens kan vara lite pinsamt och jobbigt, men vi har som mål att eleverna som får sin första mens ska känna sig säkra och trygga i vad som händer. Vi finns här för att utbilda om mens, så det inte ska vara att lika jobbigt och pinsamt att prata om. Hjälp oss få bort stigmat och okunskapen om mens!

Vår bakgrund

Vi båda drev varsitt UF företag förra året och tyckte då att det var väldigt roligt och utvecklande. Det gick inte så bra för något av våra företag och vi kände därför att vi ville ha revansch i år. Eftersom att vi båda redan har drivit företag en gång har vi erfarenheter som hjälper oss mycket i år. Vi ville också starta ett företag som hade en större inverkan på samhället då våra två företag förra året skapade produkter som inte fyllde någon större funktion. Att få driva ett företag som hjälper till i samhället, och som bryter stigmat om mens i samhället, är väldigt roligt och givande. 


Vi går tredje året på gymnasiet och företaget startades då som ett gymnasiearbete. Vårt företag behövde då vara kopplat till vårt naturvetenskapliga program. Vi hade många idéer om vad för UF vi ville starta, men alla idéer hade mens som gemensam faktor. Den idén som verkligen fastnade hos oss var föreläsningar. Att hålla föreläsningar för framför allt mellanstadiet här i Sverige och även i samarbete med världsorganisationer kändes som en perfekt idé.


Vår upplevelse när vi fick vår första mens var inte den bästa och vi hade väldigt lite kunskap om det. Vi kände oss inte tillräckligt förberedda och vi vet att det var många andra som inte heller gjorde det. Nu i efterhand känner vi att skolan kan bidra mycket mer. Föreläsningar om mens och kroppen kom efter vi hade fått vår mens, de föreläsningarna hade gjort mycket mer nytta om de hade varit innan vi fick vår mens. Vi kände även att dessa föreläsningar var jobbiga, de var mycket pinsamhet och fnitter inblandat i dem.


Det här vill vi ändra på! Vi vill få eleverna att känna sig trygga och förberedda inför sin första mens och vi vill att de som inte har en livmoder ska förstå vad det är. Med den här idén vill vi får bort stigmat kring mens och att alla (barn och vuxna) ska känna att det är okej och normalt att prata om.